O experienta “reformer-atoare” la Studio Pilates Doina Iosif!

Ce-ai putea spune despre un studio de Pilates? Probabil nu foarte multe din cele ce nu s-au spus deja. Ca formă este un loc dedicat exercițiilor Pilates, cu accesorii diverse, vestiare și mușchi puși la treabă. Ca fond, ne-am gândit la Studio Pilates Doina Iosif ca la un loc în care ești și din care pleci alt om decât cel pe care te-ai obișnuit să-l exersezi zi de zi.

Un om mai așezat, pentru că ai răgazul de a fi atent la tine.
Un om mai încrezător, pentru că îți dai ocazia să descoperi și să depășești limite pe care nu te-ai gândit că ți le-ai pus.
Un om mai stăruitor pentru că întotdeauna ai pe cineva lângă tine care nu te lasă până nu-ți iese.
Un om mai curajos pentru că uneori, pe nesimțite, accepți provocări pe care cu ceva timp in urma le-ai fi crezut de neconceput.
Si mai presus de toate, un om mai echilibrat. Pentru că mușchii tăi mai puternici, flexibilitatea și coloana ta aliniată corect îți vor permite să respiri mai ușor, să ai mai multă energie și mai multă bună dispoziție.

Iar pentru toate acestea e nevoie de practică. De forță. De coordonare. De control. De situații și poziții noi. De exercițiu în condiții de siguranță. De Pilates. Pilates Mat – pe saltea. Sau Pilates Reformer – aparatul care, atunci când am avut ocazia să-l testăm, ne-a creat nu numai noi experiențe corporale, ci și un vis altruist: acela de a le oferi și clienților noștri posibilitatea unei trăiri similare. Și când spunem posibilitate ne referim atât la prezența lui în studioul nostru cât și la accesibiltate. Așa încât să schimbăm ideea că de un astfel de antrenament s-ar putea “ lipi” doar oamenii celebri ai filmului, muzicii, televiziunii sau dansului (din țară și din afara ei).

La prima vedere poate fi de speriat această mașină al cărei înaintaș s-a născut la începutul secolului XX. Pare că aduce tortura medievală din nou în „modă”: chingi care îți trag membrele în toate direcțiile, arcuri, bare metalice și o platformă care, când se mișcă în opoziție cu așteptările și dorințele corpului tău, îți ia ”pământul” de sub picioare.
Însă încă de la prima experiență realizezi că toate aceste închipuiri n-au nicio legatură cu realitatea.

Reformer-ul este de fapt o suprafață ce îți oferă suport și siguranță. Umerii, gâtul, privirea sau bazinul – zonele tale vulnerabile când vine vorba de stabilitate atunci când ți se mișcă membrele, coloana sau când lucrezi cu greutăți, devin de neclintit așezându-le pe platformă.

Exercițiilor de la saltea – populare deja – li se adaugă sarcini suplimentare prin folosirea arcurilor. Arcuri multe și puternice pentru a construi forța musculară a grupelor mari de mușchi, arcuri slabe pentru a le provoca stabilitatea. Niciodată nu știi la ce să te aștepți. Când crezi că învingând „două roșii și unul albastru” ți-ai demonstrat puterea și ești cumva dezamăgit(ă) de întoarcerea la arcul ”alb” – cel mai slab – constați pe pielea ta proverbul ”buturuga mică răstoarnă carul mare”, pentru că e de câteva ori mai greu.

Nu contează daca ești începător sau avansat. Aparent exercițiul arată la fel pentru toți participanții. Însă rezistențele aplicate diferit – în funcție de forma ta fizică – îi permit corpului să se antreneze conform nevoilor sale.

Pe Reformer ai posibilitatea să lucrezi în toate chipurile și din toate pozițiile: în picioare, așezat, culcat, pe genunchi, pe un picior, pe vârfuri, pe-o parte.
Te poți baza pe chingile puse pe picioare că te vor ajuta să câștigi mobilitatea maximă a articulațiilor și flexibilitatea mușchilor de pe partea posterioară a coapsei – cei mai afectați de statul pe scaune, canapele sau fotolii.

Pilates Reformer este o opțiune eficientă și când vine vorba de (re)dobândirea formei fizice după accidentări sau după dezechilibre generate de modificarea curburilor coloanei, a spațiilor dintre vertebre, a discurilor sau a calității articulațiilor.
Te poți imagina făcând sărituri atunci când ai o hernie de disc? Cu coloana lipsită de încărcare în poziția culcat, pe Reformer se poate.
Te mai poți gândi la genuflexiuni atunci când ai un genunchi dureros sau abia operat? Platforma mobila te ajută să exersezi mușchii folositori mișcărilor uzuale din viața de zi cu zi fără durere articulară.

Pilates Reformer nu ție cont de vârstă. Te poți apuca oricând. Nu garantăm însă că te poți lăsa la fel de repede, deoarece “binele” dă dependență.

Ani la rând clasele de Pilates au fost frecventate mai mult de femei. Nu știm de ce. Doar constatăm o realitate.
Avem in prezent câțiva clienți bărbați care participă la clasele de grup sau la ședințe cu antrenor personal și care din când în când ne pun aceeași întrebare: “De ce domnii nu vin la Pilates Reformer?” Nu știm de ce. Însă am citit de curând despre experiența lui Sylvester Stalone într-un studio si ne-au rămas in minte câteva cuvinte care ni s-au părut cuprinzătoare pentru cum trăim și noi antrenamentul pe Reformer: “Pilates pushes you to the limit…and beyond.” Si ne imaginăm că domnul Stalone nu-și atinge cu ușurință limitele.

Noi am creat cadrul, am adus aparatele, suntem în studio de la 8.00 la 20.00 în timpul săptămânii și în prima jumătate a zilei de sâmbătă. Ne-am instruit și continuăm să învățăm în fiecare an câte ceva nou de la mentorii noștri.
Nicio clasă nu se desfășoară fără instructor. Niciun aparat nu se folosește fără coordonarea exercițiilor de către un membru al echipei. Indiferent cât ești de experimentat. Pentru că punem siguranța pe primul plan.

Dacă îți oferi această experiență “Reformer-atoare” depinde doar de tine.

Postat in:

Doina Iosif

Reader Interactions