Micul dejun – beneficii si recomandari

Importanta primei mese a zilei si a beneficiilor pe care le aduce este o dezbatere veche si totusi mereu actuala. O sa va dau cateva recomandari, pe care mi le-ati cerut.

Imparatul Galben,  care a domnit in China cu aproximativ 5000 de ani in urma, a mentionat in scrierea sa “Tratatul de medicina interna” importanta alimentatiei  si rolul micului dejun in mentinerea sanatatii. Intre cina si micul dejun este bine sa avem un interval de cca. 12 ore de “post”.

Micul dejun este masa care reface necesarul de glucoza si ii ofera organismului combustibilul necesar pentru o noua zi. Mai mult, potrivit unui studiu, cei care nu sar peste masa de dimineata sunt mult mai atenti la ceea ce au de facut, au mai putine sanse sa devina obezi si au un risc scazut de a face boli de inima sau diabet.

beneficii mic dejun doina iosif

Nevoile nutritionale sunt diferite de la o persoana la alta si depind si de alti factori precum varsta, sex, temperatura si activitatea fizica.

Este  recomandat ca masa de dimineata sa fie echilibrata si sa contina: carbohidrati (energie), proteine(energie) si fibre (satietate). Toate acestea le intalnim in :

-cereale integrale;

-produse lactate;

– oua;

– carne slaba;

– fructe;

– legume;

– miere;

– germeni de grau;

– seminte si nuci.

Lipsa micului dejun poate produce dezechilibre considerabile in organism atat la copii cat si la adulti. Oboseala matinala, dificultati de concentrare, , tulburari de echilibru (vertij), spasme musculare si lesin sunt  cele mai frecvente stari intalnite la persoanele care renunta la cea mai importanta masa a zilei.

Aud foarte des in jurul meu “eu nu pot sa mananc micul dejun” si cele mai multe dintre acestea sunt femei, desi tot ele sunt cele mai numeroase candidate in lupta cu kilogramele in plus. Oare daca aceste doamne ar cunoaste faptul ca micul dejun creste metabolismul ar mai neglija masa de dimineata? 🙂 Mai mult de atat, eliminand micul dejun, celelalte mese vor fi mai bogate, “rontaitul” intre mese este nelipsit iar ” foamea de lup” este prezenta toata ziua.

Tineti minte ca micul dejun format dintr-o cafea şi o tigara constituie una dintre cele mai grave decizii de nutritie.

Incearca sa eviti cerealele cu zahar, produsele de patiserie si painea alba. 🙂

 Concluzia este simpla – nu degeaba se spune că masa de dimineaţă este cea mai importantă. De ea depinde starea noastră de fiecare zi!

Va astept si pe 21 Noiembrie, la ultimul eveniment de nutritie si stil de viata sanatos din acest an sa invatam impreuna ca Sanatatea inseamna Fericire 🙂

Postat in:

Doina Iosif

Reader Interactions