Cui ii e frica de carbohidrati?

Cui ii e frica de carbohidrati? Cui nu?!

Cui ii e frica de carbohidrati? Intreaga lume sufera de “carbofobie”, adica frica de carbohidrati. Carbohidratii ingrasa, carbohidratii dauneaza grav sanatatii si siluetei, carbohidratii trebuie evitati – iata ce auzim si citim atat de des despre carbohidrati.

carbohidrati, despre carbohidrati, doina iosif, nutritie, alimentatie corecta, mananca sanatos

Sunt carbohidratii “dusmanii” alimentatiei noastre?

Carbohidratii sunt elementul fundamental al unei diete sanatoase, cu conditia  sa-i alegi  pe cei  “buni”. Cand incepi sa intelegi care sunt deosebirile dintre diversele tipuri de carbohidrati, poti sa alegi si sa-ti adaptezi alimentatia in  functie de adevaratele tale nevoi.

In mod clar putem sa clasificam carbohidratii in doua categorii:

– simpli si complecsi

– rapizi si lenti.

Fiecare categorie are plusurile si minusurile sale.

Carbohidrati simpli si complecsi

In categoria carbohidratilor simpli intra alimentele de tip “junk food”, care vin cu un aport bogat caloric dar foarte redus din punct de vedere nutritiv, al unei alimentatii sanatoase. Primul aici mentionat fiind zaharul.

Carbohidratii complecsi sunt bogati nutritiv, inclusiv fibre. Acestia se gasesc in cereale integrale, fasole, fructe si legume.

Carbohidrati rapizi si lenti

Aceasta clasificare grupeaza carbohidratii in functie  de efectul pe care il au asupra nivelului de zahar in sange sau cum este mai des intalnit “indice glicemic”. Indicele glicemic ne arata cat de rapid este transformat un aliment in glucoza din sangele tau. Glucoza are 100 de puncte iar alimentele incluse in acest indice sunt evaluate numeric. Alimentele cu indice glicemic ridicat provoaca secretia rapida de insulina, urmata de o scadere brusca a nivelului   glicemiei si o scadere tot atat  de brusca a energiei.

Alimentele cu indice glicemic redus determina o descarcare lenta dar sustinuta de insulina, asigurand energie pe termen lung . Aceste alimente  te pot ajuta sa tii sub control greutatea corporala 🙂 , apetitul, pentru controlul glicemiei in cazul celor  afectati de diabet sau cei care vor sa previna aparitia diabetului.

Carbohidrati cu indice glicemic redus (sub 55)

– suc de mere, morcovi, ananas, grapefruit, merisor

– spaghete din grau integral

– paine neagra de secara, paine neagra integrala

– orez cu bobul lung

– fructe de padure, visine, prune, grepfrut, piersici, banane, caise, mere, pere, struguri, portocale, kiwi

– fasole uscata, fasole neagra, linte, mazare, supa de rosii, cartofi dulci.

Carbohidrati cu indice glicemic moderat ( intre 55 si 69)

– orez brun, orez alb

– porumb dulce

– arpacas

– cuscus

– paine de secara, paine integrala

– mango, papaya, caise la conserva, piersici la conserva, stafide, ananas

– supa de fasole neagra

– supa de linte

– sfecla

Carbohidrati cu indice glicemic ridicat ( peste 70)

– paine alba

– fulgi de ovaz, fulgi de cereale pentru micul dejun

– biscuiti graham, saratele, gogosi, briose, prajituri si biscuiti cu orez, fulgi de porumb, covrigi

– morcovi, cartofi

– chips-uri

– miere

 Tineti minte ca cel mai important aspect cand vine vorba despre un stil de viata sanatos este “moderatie”

 In urmatorul articol, o lista completa cu carbohidrati buni care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia voastra.

Sanatatea se invata 🙂

Postat in:

Doina Iosif

Reader Interactions